Huvudsida

Från Wiki.gnarp.org
(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 4: Rad 4:
  
  
Om Gnarp: [Gnarps socken sigill[http://pici.se/pictures/sTLGBSPYL.jpg]] Okänt ursprung. Har alltid stavats så. Lokalt uttal: Gnarsp. Förklaringsförsök 1: av "Gunnarstorp" el "Gunnarsbyn". Kan annars ha varit ett ursprungligt namn på Gnarpsån eller byn "Byn" där den ursprungliga kyrkan förmodligen låg (se nedan). En teori av en ortnamnsforskare i Uppsala var att ett fornnordiskt ord för bergknalle (Bersberget) hette "Knarp" vilket även återfinns i norskan. Teori två var att det i ålderdomlig svenska finns ett uttryck "knarp" eller "gnarp" som beskriver ljudet en å kan ha i en skarp krök t.ex. den Gnarpån gör i Röde nedanför gamla posten. En annan tolkning är att ån "gnagt" sig in i och ner i åsen den rinner vid; att "gnarp" skulle betyda nedskärning i terrängen. Ytterligare ett alternativ är att ordet kommer av ett gammalt ord med betydelse "den sakta rinnande".  
+
Om Gnarp: [[http://pici.se/pictures/sTLGBSPYL.jpg Gnarps socken sigill ]] Okänt ursprung. Har alltid stavats så. Lokalt uttal: Gnarsp. Förklaringsförsök 1: av "Gunnarstorp" el "Gunnarsbyn". Kan annars ha varit ett ursprungligt namn på Gnarpsån eller byn "Byn" där den ursprungliga kyrkan förmodligen låg (se nedan). En teori av en ortnamnsforskare i Uppsala var att ett fornnordiskt ord för bergknalle (Bersberget) hette "Knarp" vilket även återfinns i norskan. Teori två var att det i ålderdomlig svenska finns ett uttryck "knarp" eller "gnarp" som beskriver ljudet en å kan ha i en skarp krök t.ex. den Gnarpån gör i Röde nedanför gamla posten. En annan tolkning är att ån "gnagt" sig in i och ner i åsen den rinner vid; att "gnarp" skulle betyda nedskärning i terrängen. Ytterligare ett alternativ är att ordet kommer av ett gammalt ord med betydelse "den sakta rinnande".  
  
 
Källa: [http://w1.652.telia.com/~u65202535/bertil/ortnamn.htm Bertils sida.]
 
Källa: [http://w1.652.telia.com/~u65202535/bertil/ortnamn.htm Bertils sida.]

Versionen från 12 december 2008 kl. 00.37

Gnarp är väl en lämplig start på gnarp.org:s Wiki.

Gnarp är en av tätorterna i Nordanstigs kommun i Nordöstra Hälsinland beläget mellan Sunsvall i norr och Hudiksvall i söder. De Andra tätorterna i kommunen är Strömsbruk, Stocka Harmånger, Bergsjö, Ilsbo, Jättendal och Hassela.


Om Gnarp: [Gnarps socken sigill ] Okänt ursprung. Har alltid stavats så. Lokalt uttal: Gnarsp. Förklaringsförsök 1: av "Gunnarstorp" el "Gunnarsbyn". Kan annars ha varit ett ursprungligt namn på Gnarpsån eller byn "Byn" där den ursprungliga kyrkan förmodligen låg (se nedan). En teori av en ortnamnsforskare i Uppsala var att ett fornnordiskt ord för bergknalle (Bersberget) hette "Knarp" vilket även återfinns i norskan. Teori två var att det i ålderdomlig svenska finns ett uttryck "knarp" eller "gnarp" som beskriver ljudet en å kan ha i en skarp krök t.ex. den Gnarpån gör i Röde nedanför gamla posten. En annan tolkning är att ån "gnagt" sig in i och ner i åsen den rinner vid; att "gnarp" skulle betyda nedskärning i terrängen. Ytterligare ett alternativ är att ordet kommer av ett gammalt ord med betydelse "den sakta rinnande".

Källa: Bertils sida.

Gnarp består av byarna Årskogen, Ragvaldsnäs, Fågelharn, Norrfjärn, Haddäng, Vattingen, Sörfjärden, Gällsta, Gryttje, Tjärnvik, Flark, Åkne, Skesta, Gällsta, Milsbron, Rogsta, Husta, Böle, Vallen, Berge, Gingsta, Röde, Ängeby, Frästa, Ås, Bosta, Åsbacken, Byn, Grängsjö, Åsvallen, Hoppskogen, Orrsjön, Annsjön, Trollsved, Åsnorrbodarna, Gårdsjön.

Föreningsliv. Norrfjärns IF,

Personliga verktyg