Stocka

Från Wiki.gnarp.org
Hoppa till: navigering, sök

Stocka är en av tätorterna i Nordanstigs kommun i Nordöstra Hälsingland beläget mellan Sunsvall i norr och Hudiksvall i söder. De andra tätorterna i kommunen är Strömsbruk Strömsbruk, Harmånger Harmånger, Bergsjö Bergsjö, Ilsbo Ilsbo, Jättendal Jättendal, Gnarp och Hassela Hassela.

Stocka ligger 26 kilometer norr om Hudiksvall, alldeles vid Bottenhavet. Här finns en gästhamn med fyra meters djup. I anslutning till hamnen ligger anrika restaurangen Måsen. Orten har växt upp kring Stocka sågverk som grundades 1856 och ingick i Ströms Bruks AB. Sågverket lades ned 1995 av den dåvarande ägaren Holmen MoDo.

Ön Rönnskär förbinds med en bro till Stocka tätort och är ett gammalt men ännu levande fiskeläge med tät bebyggelse. En enkelriktad väg, 700 meter lång, löper runt den kuperade ön.

Sedan 1999 hålls Stocka filmfestival i ortens Folkets hus, som sedan 1920-talet inrymt en biograf. Stocka Folkets hus genomgick 2006 en renovering och rymmer nu 200 personer och har funktion som bingohall, konerens- och festlokal.


[redigera] Externa länkar

Personliga verktyg